GESCHIEDENIS

Voor dat Het Moorinneken een gezellig restaurant werd, waar je gemoedelijk kan tafelen of gewoon iets gaan drinken, heeft het gebouw een boeiende reis doorheen de geschiedenis gemaakt.

Sommigen griezelen er een beetje van maar alvorens de Grote Markt in Leuven de Grote markt werd, was het een kerkhof. Aan het begin van de 15e eeuw maakte het kerkhof plaats voor een marktplein. In 1432 was het huidige Moorinneken een van de eerste huizen aan de toenmalige ingang van de Grote Markt. 

Het gebouw is gekend en wordt vaak hérkend door het prachtige borstbeeld aan de gevel. Een leuke anekdote ligt aan de basis van deze buste. In de 15e eeuw heette het huis nog den Moriaen of Den Moer, afkomstig van de naam Maurius. Aan het einde van de 15e eeuw dacht een klerk verkeerdelijk dat men met Den Moer “neger” bedoelde. Als gevolg van deze verkeerde interpretatie kwam er in 1493 de negerinnenbuste vervaardigd door de hand van beeldhouwer Egide Rombaux.

Begin 18e eeuw begon men de naam Het Moorinneken te gebruiken. Op 25 augustus 1914 werd een groot deel van de Grote Markt, waaronder ook Het Moorinneken, in de as gelegd. Na de eerste wereldoorlog werd er beslist om de Grote Markt terug in ere te herstellen.

Tijdens een verbouwing anno 1974 besloot men het gebouw deels in te richten als horecapand. Bij de start van het nieuwe millennium drong zich een volgende renovatie op. Een project dat pas in 2012 zijn afronding kende. In de zomer van 2012 kreeg het interieur van het restaurant onder leiding van Koen Rens een verfrissende make-over. Contrasterende tinten geven het interieur een hippe look, waar het gewoon gezellig vertoeven is!